Vem ska mätta 9 miljarder munnar år 2050?

I näringslivsdebatten i Ålands radio skulle vi räkna upp och beskriva framtidsbranscherna på Åland. Mitt svar var:

Sjöfarten, it, turism och primärnäringarna.

Varför primärnäringarna, är inte de på väg ut, kanske någon undrar? Nej, sannerligen inte, om det är något vi behöver så är det mat att sätta i munnen och miljövänlig energi i alla former!

I ett tal på Svenska mässan i Göteborg på tisdagen beskrev USA:s förre president Bill Clinton jordens och mänsklighetens situation på ett lysande sätt. Den som inte tidigare insett vad det handlar om fick sig garanterat en tankeställare.

Ett mycket stort problem vid sidan av allmän klimatförstöring och global uppvärmning är hur vi ska mätta alla munnar. I dag har jorden 6,7 miljarder invånare. Nu skrivs prognosen för världens totala befolkningstillväxt upp igen, FN tror att jorden år 2050 kommer att ha 9 miljarder människor.Ny generation och nya nischer

På Åland ser vi en ny trend – unga driftiga personer tar över – att vara bonde är inne igen. Unga människor betyder också nya, fräscha idéer. Det plöjs inte i samma gamla fåror. Dagens unga bönder är kreativa företagare. De har insett att enda sättet att förtjäna pengar, att få en större del av kakan, är att höja förädlingsgraden och hitta på nya kombinationer. Skördefesten - en av höstens allra största attraktioner – är ett bevis om något på hur mycket vi värdesätter jordbruket och öppna landskap.

Det kommer alltid att finnas en enorm marknad för primärnäringarnas produkter. Det är ju inte bara mat det handlar om – miljövänlig, långsiktigt hållbar energi är det nya för dagens entreprenörer. Det finns många duktiga, nytänkande, unga, åländska entreprenörer som hittar fram till nya marknader och nya nischer. Det har ålänningarna alltid varit skickliga på.

Den stora utmaningen är att få politiken att hänga med i svängarna. För mig som är lika mycket bondpojke som stadsglop känns det bra att vara med i centern – i ett parti som behövs mer och mer!

Jordbruket är som sagt en framtidsbransch!

Tobben Eliasson, lagtingsledamot (c)