Sottunga ser möjligheterna

Åländsk Centers partiledning och lagtingsgrupp var på söndagen ut till Sottungas gamla skola där vi på plats i historien fick ta del av den framtid som sottungaborna ser fram mot och arbetar för. Ett trettiotal sottungabor dök upp till diskussionen som handlade om sådant som gör vardagen levande och tillvaron viktig för Finlands minsta kommun.

Centerns ordförande Jörgen Pettersson inledde med det gamla citatet från 1800-talet som beskrev Sottungaborna som ”de stiligaste och kraftigaste bland ålänningar” och påminde om den omfattande bondeseglation som i tiderna gjorde Sottunga välbärgat och tjänade som förebild för resten av Åland.

”Det kan låta annorlunda i debatten i dag men faktum är att de stora ofta har mer att lära från de små än tvärtom”, sade Pettersson.

Diskussionen handlade sedan, bland annat, om den kommande pilgrimsvägen (St Olafsvägen) som ska binda samman Sottunga med Kökar och fasta Åland och vidare till Finland. Detta projekt initierades från början från Sottunga och är ett utmärkt exempel på att bygga samman framtiden med historien.

Vi diskuterade hamnutvecklingsprojektet, erfarenheterna från sammanslagningen av församlingarna, vikten av endräkt och att jobba tillsammans och den eviga frågan vad en kommun egentligen ska göra. Kommunalarbetaren och företagaren Jenny Nylund sammanfattar det hela mycket beskrivande:

”I dag känns det som att mycket handlar om inbesparingar och väldigt lite om att utveckla samhället och göra det bättre. Jag är rädd att den politik som förs i dag kommer att ta bort det som gör Åland unikt och speciellt. Den fina småskalighet och närdemokrati som finns riskerar att försvinna genom sammanslagningar.”

På Sottunga är talkoandan ständigt närvarande, inte minst då upprustningen av den gamla skolan genomfördes och när fokus har lagts på gästhamnen och Östersjöns godaste wienerschnitzlar!

Tack vare det lokala engagemanget är butiken vid liv och med hjälp av egna krafter ordnas Sottungaloppet och den stora julmarknaden den 3 december.

Livet sker lokalt och inte bara med hjälp av kalkylatorer och statistik. Från Centerns sida vill vi skapa grogrund för folks idéer och vi vill se människors idéer växa. Det sker genom inspirerande ledarskap och lokala initiativ.

Från Centerns sida deltog förutom ordförande Jörgen Pettersson och partisekreterare Jenny Schuhmeister även lagtingsledamöterna Roger Nordlund, Britt Lundberg, Runar Karlsson och Mikael Lindholm samt VU-medlemmarna Mathias Johansson och Anna Holmström.

Hittills har Centern varit till Hammarland, Kökar och Sottunga på sina kommunrundor. Nästa i tur är Saltvik där partiet hoppas möta så många samhällsintresserade saltvikare som möjligt.

”Vi får aldrig glömma att samhällsbygge består av människor, inte bara siffror. Vi vill fokusera på möjligheter snarare än hinder. Vår självstyrelse och vårt decentraliserade samhälle är unikt och därmed även ansvarstagande och långsiktigt hållbar, kommenterar Jörgen Pettersson.

Ordförande Jörgen Pettersson välkomnar sottungaborna bakom katedern.
Roger Nordlund ger sin bild av pågående centraliseringar.
Björn Rönnlöf och Göran Stenros deltog på kommunrundan på Sottunga.
Britt Lundber, Roger Nordlund, Runar Karlsson och Mathias Johansson njuter i solen på skärgårdsfärjan.
Årets kaffekokare ställer upp på bild.
Partisekreterare Jenny Schuhmeister står för lättare traktering.