Minska egna utsläpp är klimatsmartast!

Nej, Danne Sundman, när obundna köper utsläppsrätter ”tvingar” ni inte någon annan att spara in på utsläpp. Era pengar ger bara någon annan i Europa möjlighet att tjäna pengar på åländska miljöns bekostnad. Att man får betalt för utsläpp som man inte behöver göra samt att man kan fortsätta skita ner hur mycket som helst bara man betalar bra är svagheterna i systemet. Därför reagerade jag när ni kallar det ”klimatsmart” och gör stor sak av det i valrörelsen.

Utsläppsrätterna påminner faktiskt om avlatshandeln under medeltiden: ”Då avlaten är en slags benådning och denna naturligtvis skedde frivilligt, hände det även att folk skickade med pengar och gåvor för att öka sin chans till beviljning. Många anser att denna typ av mutning gjorde att avlatshandeln började”, informerar Wikipedia på nätet. Visst är systemen slående lika som samvetsbedövare och affärsidéer.

Det bästa sättet att tjäna miljön är att minska på sina egna utsläpp! Ett lovvärt sätt att göra business på miljön är att utveckla nya metoder som minskar utsläppen. Det har kloka företagare insett – också här på Åland. Vi i centern tror mer på att uppmuntra innovationer och minska utsläpp än på utsläppscementerande handel med utsläppsrätter.

Tobben Eliasson, lagtingsledamot (c)