Maud Olofssons Ålandsbesök

Den svåra konsten att sluta medan man är topp! Den slutsatsen var det flera ålänningar som kom fram till under tidigare centerledaren Maud Olofssons Ålandsbesök 20-22 maj. Efter att ha spenderat rätt många timmar i Mauds och maken Rolfs sällskap är det lätt att hålla med om denna slutsats. I motsatts till så många andra toppolitiker så valde Maud att hösten 2011 lämna både partiledarskapet och ministerstolen med flaggan i topp och efter eget beslut. Nu några år senare är det en mäkta förnöjd kvinna som ägnar sin tid åt allt från internationellt kvinnoarbete till att flytta städer undan expanderande gruvor i norra Sverige. Allt kryddat med resor, gärna till Sydafrika eller – som nu direkt efter Ålandsbesöket – en tur till New York.

Att Maud fortfarande är i bästa form gav hon bevis på både vid en föreläsning om kvinnligt företagande på Sveriges generalkonsulat och vid ett EU-fördrag för främst centermänniskor på Indigo.

Som värd och partiledare är det bara att tacka alla som bidrog till ett lyckat besök.

Harry Jansson

Michael Björklund visade än en gång upp ett ledigt och sprudlande värdskap i samband med lunchen för Maud och Rolf Olofsson på Smakbyn – trots att det formligen kryllade av besökare som pockade på uppmärksamhet. Gun Carlson, tidigare c-minister, hade många minnen att dela med Maud Olofsson medan Götrik Sundberg åter gav prov på sin enastående kunskap om de åländska rötterna flera hundra år tillbaks i tiden. Britt Lundberg har genom åren haft täta kontakter med Maud, långt utöver det vanliga politiska umgänget.