Centern samlar in stadens julgranar och gör gäddbon av dem

Åländsk Center skapar energi och jobbar konkret för hållbar utveckling. Med hjälp av frivilliga armar, starka fordon och omsorg för allas vår miljö genomför Centern sin årliga julgransinsats i Mariehamn på söndag eftermiddag. Årets granar ska delvis användas för att bygga gäddbon, ett initiativ av jomalabon David Ståhlman och Lukas Sandberg.

På söndag eftermiddag inleder Centern den stora julgransinsamlingen i Mariehamn med hjälp av frivilliga krafter. Det är tredje året i följd som Centern rycker ut. Alla är hjärtligt välkomna med för att hjälpa till. Vi samlas norr om Select på söndag kl 14.00. Oömma kläder och reflexväst medtages!

Vi jobbar för en starkare talkoanda på hela Åland. Det är alltid bäst när folk hjälper varandra och så är det dessutom väldigt skoj att möta alla glada stadsbor, säger Jörgen Pettersson, ordförande för Åländsk Center.

Idén till julgransinsamlingen väcktes ursprungligen av vice talman Veronica Thörnroos, tidigare infrastrukturminister, då Mariehamns stad inte längre ansåg sig ha råd att plocka bort julgranarna:

Det är viktigt av trafiksäkerhetsskäl att de gamla granarna inte blir liggande på olika platser och därmed kan utgöra potentiella trafikfaror, säger hon.

Tillvägagångssättet blir liknande som tidigare år med ett viktigt undantag. Husägare och lägenhetsinnehavare ombeds placera ut granarna vid vägrenen. Detta gäller särskilt alla de återvändsgränder som staden är full av.

Det är jätteviktigt att man drar ut granarna till närmaste större väg. Vi har inte möjlighet att köra in på alla de små gränderna, understryker Jörgen Pettersson.

Genom att föra en del av alla granar till David Ståhlman i Jomala skapar vi dessutom förutsättningar för en starkare gäddstam vilket hela Åland vinner på. Det är ett konkret exempel på hållbar utveckling, traditionellt talkoarbete och omsorg för miljön – alla sådana områden som Centern värnar om.

Förutom i hela Mariehamn tar Centern även hand om granarna på Solberget med omnejd.