Centern mötte Eckerö

Eckerö hör till Ålands mest företagartäta platser. Här gör kommunen allt för att nya och gamla företag ska startas och frodas. Två bra exempel på kommunalt självstyrelse är Vianor Curlingcenter som Centern i går använde som möteslokal samt den intilliggande allhallen som skapat fler hotellövernattningar än det mesta på Åland. Båda de anläggningarna planerades att byggas i Mariehamn men till följd av politiskt bråk kunde man inte enas om platsen. Då ryckte Eckerö in och styrde upp situationen.

Själva omröstningen om att bygga allhallen slutade till sist 15-15 varpå centerpartiets talman Ragnar Erlandssons röst avgjorde. För Centern är decentralisering viktigt och på riktigt.

Eckerö kommun är på det hela taget en sammansvetsad organisation där steget från brukare till makthavare är kort. Ekonomin är hygglig och man vill gärna fortsätta vara självstyrd, lyder hälsningen till lagtingets beslutsfattare. Med ett undantag; det vore nog dags att snarast möjligt göra verklighet av Kommunernas socialtjänst (KST). Skulle sådana, ofta komplicerade, ärenden skötas mer centralt, med större spetskompetens, skulle mycket av det svåra försvinna från de minsta kommunernas bord.

Eckerös mångårige kommunpolitiker Sven-Erik Carlsson påminde om ett viktigt faktum när det gäller centralisering:

”När marknadskrafterna får bestämma försvinner servicen från glesbygden. Här finns inte längre någon bank, post eller butik”, sade han.

Om Eckerö ingår i ett kommunalt block bestående av Hammarland, Jomala, Lemland och Lumparland är det därmed lätt att förutse framtiden. För inte blir det i Eckerö eller Lumparland som servicen byggs ut efter sammanslagningen.

Centerns ordförande Jörgen Pettersson kommenterar:

”Detta är nionde kommunen vi besöker och mönstret är detsamma i Eckerö som på andra ställen. Det finns en stark vilja att fortsätta sköta sina egna affärer och sin egen vardag.” Centern har genom åren genomfört olika kommunala reformer, till exempel gymnasiereformen och bildandet av ÅHS. Nu är hög tid att göra verklighet även av KST för att därmed låta kommunerna koncentrera sig på sina kärnverksamheter – barnomsorg, skola och äldreomsorg.

”Det är dessutom besvärande att se den osäkerhet som breder ut sig över hela Åland till följd av landskapsregeringens många och otydliga budskap i denna för samhällsservicen avgörande fråga. Det har varit så många hit och dit vid det här laget att våra kommuner inte längre vet vad de ska tro”, tillägger Pettersson.

På den här länken kan man läsa Petterssons inledningsord på Eckerömötet.

https://jp-ax.blogspot.com/2017/10/lyckat-mote-i-curlinghallen.html

Centerns kommunrundor fortsätter på torsdag nästa vecka då Finström står i tur.